Az igazság az, hogy nem is olyan egyszerű a dolog, hacsak nem tudjuk egész pontosan, hogy e növénynek milyen igényei vannak. A mandarinfának elég sok idő kell – valójában több év is –, hogy teremni kezdjen, úgyhogy ha gyorsan szeretnénk a gyümölcshöz hozzájutni, jobb, ha a piacról vagy az élelmiszerüzletből szerezzük be. Viszont, ha tanulni szeretnénk, és elég türelmesek vagyunk munkánk gyümölcsét kivárni, minden bizonnyal megtapasztaljuk, hogy érdemes volt próbálkozni
.
Mielőtt belemennénk a részletekbe a mandarinmag vagy csemete elültetését illetően, meg kell értenünk, milyen körülményeket kell megteremteni számára. Először is, a mandarinfa szereti a tűző napfényt, úgyhogy gondoskodjunk a legmegfelelőbb helyről. Legalább napi 8 óra tűző nap lenne az ideális. Ugyanakkor tudnunk kell azt is, hogy a mandarinfa nem szereti a hideg, fagyos talajt. Ha olyan helyen élünk, ahol a hőmérséklet 15 °C alá eshet (és valljuk be, itt Magyarországon ez elég gyakran megtörténik), akkor szembe kell néznünk a ténnyel, hogy esetleg egy cserepes, törpe mandarinfánk lesz a lakásban vagy a melegházban. Készüljünk fel arra, hogy sokkal nehezebb a lakásban, vagy melegházban finom gyümölcsöt termeszteni, emellett kétszer annyi időre is van szükség ahhoz, hogy a fa termőre forduljon.
A magról szaporított mandarinfának öt évbe is belekerül, amíg termést hoz – optimális körülmények között. Az ugyancsak magról szaporított, de lakásban nevelt törpe mandarinfának legalább 7-11 évre van szüksége, hogy teremni kezdjen, viszont az is előfordulhat, hogy soha nem fog teremni. Nagyon nehéz pontosan a megfelelő mennyiségű napfényt biztosítani a bent nevelt mandarinfának, hacsak nem melegházban tartjuk (de persze nem lehetetlen). Ha oltványról szaporított mandarinfát nevelünk, sokkal hamarabb termőre fog fordulni, vagyis optimális körülmények között 2-3 év múva.
Ha magról akarunk mandarinfát szaporítani, első lépésben vessük el a magot egy kis csészébe vagy cserépbe, amit aztán a lakásban tartunk. Ezután enyhén öntözzük meg az elvetett magot, és helyezzük azt egy napos ablakba. Néhány hét múlva egy kis hajtást láthatunk kibújni a földből. Amint fiatal palántánknak kinőtt az első két levele, ideje átültetni egy nagyobb cserépbe. Ez az új cserép legyen lyukas az alján, és tegyünk alá egy tányért is, hogy a fölösleges víz lefolyhasson. Ez nagyon fontos, különben fiatal kis palántánk gyökere elrothadhat a cserépben összegyűlt víznek köszönhetően.
Átültetés után rögtön öntözzük meg a kis növényt, azután pedig csak akkor kell megöntözni, ha érintésre a talaj felső rétege száraznak tűnik. Ahogy a növény egyre nagyobbra nő, egyre nagyobb edényekbe kell átültetni, vagy ha az éghajlat mandarintermesztéshez megfelelő, akkor végleg kiültethetjük a szabadba. Ahogy a mandarinfa nő és gyökérrendszere egyre szilárdabb lesz, a talajhoz keverjünk komposztot vagy enyhén műtrágyázzuk meg, azonban vigyázzunk, 1-2 csészével elegendő, és évente maximum kétszer kezeljük vele a fát.
Ha úgy döntünk, hogy oltványról szaporítjuk a mandarinfánkat, egyszerűen vegyük ki a cserépből a növényt, de közben nagyon vigyázzunk a gyökérzetre. Ha az oltványt kiültetjük a szabadba, ássunk egy olyan mély és széles lyukat, mint a gyökérlabda kétszerese. 1-2 csésze komposztot is keverhetünk a földhöz, amivel majd betakarjuk a fa körüli gödröt. Figyeljünk arra, hogy a gyökérlabda felső része egy szintben legyen a gödör tetejével. Miután a fát elültettük, rögtön öntözzük is meg, és az elkövetkező héten 2-3-szor is meg kell locsolni. Legközelebb 3 hét után kell megöntözni, ezután pedig háromhetente öntözzük. Ugyanez az eljárás a bent elültetett fa esetében is, csak mindegyre nagyobb edénybe kell majd átültetni.
A mandarinfa termesztése nagyon kifizetődő tud lenni, úgyhogy ne ijedjünk meg egy gyümölcsöt termő fa gondozásától. Amennyiben biztosítani tudjuk a mandarinfa számára a meleg hőmérsékletet, rengeteg napfényt és időnkénti öntözést, néhány éven belül biztosan ízletes mandarint fogunk fogyasztani róla.